BEACH HOUSE

Location: Baja California
Type: Private Residence
Structure: Concrete, Steel
Year: 2008

This project began as a tectonic experiment in the merging of a reticular frame to a single curved shell. The search was for geometries & tectonics that could vary continuously between the two ends. This required a structural articulation that would perform as a simple beam spanning between discrete framed elements on one end and a continuous lattice shell of double curvature on the other. These geometric and tectonic constraints conditioned a formal experiment in the movement between the flat and the curved, or how form gradually loses and gains an edge.

These experiments found a sympathetic programmatic opportunity in the design of a beach house. The site conditions offered a larger ocean frontage than entrance area. The residence developed to take advantage of the ocean views by positioning two framed vistas that then merge continuously back to a single entrance volume. In addition, the setting of the residence directly into the sand allows the site to flow into the structure, while the enclosure is held within the exoskeleton of the frame. The two framed extensions allow a communal experience of the site, and a private experience of the site.

 

 
Lima-MALI, 2016

Lima-MALI, 2016

Guggenheim, 2014

Guggenheim, 2014

Hotel Enclave, 2010

Hotel Enclave, 2010

Bauhaus Museum, 2015

Bauhaus Museum, 2015

Dalseong Gymnasium, 2014

Dalseong Gymnasium, 2014

Villa Al-Mezhar, 2009

Villa Al-Mezhar, 2009

DL1310, 2015

DL1310, 2015

Aalto University, 2012

Aalto University, 2012

Beach House, 2008

Beach House, 2008

The Bosphorus Grove, 2015

The Bosphorus Grove, 2015

Busan Opera House, 2011

Busan Opera House, 2011

© All content © Young & Ayata