SONIC HUTS FOR A CONE

Location: Mobile
Type: Commission
Structure: Fiberglass, Copper, GFRC
Year: 2017
Team: Alihan Oney

The Brief for the Sonic Hut is to design an acoustic environment for one of the Cones from Bronze Bell Series of Harmen Brethouwer.

The Collector hut begins with the idea of a number of slightly different sonic collecting pods hidden inside a solid square object. The exterior object is clad in a thin lightweight cement board that has been tooled with a pattern that alludes to other mineral based materials. This gives the entire object the appearance of a floating heavy mass, even though the pattern is strangely artificial. The exterior mass hovers around a series of legs that form the structure of each pod. One enters the hut by ducking under the mass at a central bay that is free from the ground. Each pod is clad in copper forming different focused sonic experiences. These pods gather the tones of the bell from the lower regions, collecting and focusing them closer to ear height. The listener turns away from the visual experience of the cone and faces the aural experience within each of the eight pods surrounding the cone.

The Reflektor hut begins with the idea of a reflecting bowl hidden inside a solid square object. The exterior object is clad in a thin light-weight cement board that has been tooled with a pattern that alludes to other mineral based materials. This gives the entire object the appearance of a floating heavy mass, even though the pattern is strangely artificial. Upon entering the object at the corner, a space of movement exists between the surfaces of the square and circular forms. At the opposite corner from the entry is an opening into the interior of the bowl, which is actually a passage back to exterior space. This opening provides the first visual contact with the cone. The entire interior of the bowl is clad in copper forming a reflecting surface around the cone. This surface gathers the tones of the bell from the lower regions, reflects and focuses them closer to ear height. The bowl is slightly lopsided which changes the height of the most intense tones as one walks around the bowl. The surface of the bowl can also be sat into, with the sonic experience completely enveloping the listener.

 

 
 Kaunas Concert Center, 2017

Kaunas Concert Center, 2017

 DL1310, 2015

DL1310, 2015

 Aalto University, 2012

Aalto University, 2012

 Sonic Huts, 2017

Sonic Huts, 2017

 The Bosphorus Grove, 2015

The Bosphorus Grove, 2015

 Busan Opera House, 2011

Busan Opera House, 2011

 Lima - Mali, 2016

Lima - Mali, 2016

 Guggenheim, 2014

Guggenheim, 2014

 Hotel Enclave, 2010

Hotel Enclave, 2010

 Bauhaus Museum, 2015

Bauhaus Museum, 2015

 Dalseong Gymnasium, 2014

Dalseong Gymnasium, 2014

 Villa Al-Mezhar, 2009

Villa Al-Mezhar, 2009

© All content © Young & Ayata